Enter your keyword

P.E. GRANÜL

pe-yeni

Polietilen Nedir?

Polietilen, son derece dayanıklı olan kimyasallara karşı dirençli ve çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE olarak kullanılır. Etilen molekülü C2H4 , çift bağ ile bağlanmış iki CH2’den oluşur. (CH2=CH2) Polietilenin üretim şekli, etilenin polimerizasyonu ile olur. Polietilen plastik, düşük yoğunluklu veya yüksek yoğunluklu olabilir, kalıplanabilir, ekstrüde edilebilir ve çeşitli şekillerdeki kalıplara dökülebilir. Polietilen, suyu çok az emen sert, sağlam, dayanıklı ve boyut kararlılığı olan bir malzemedir.

Günümüzde polietilen üretim işlemleri genellikle “yüksek basınçlı” ve “düşük basınçlı” operasyonlar olmak üzere kategorilere ayrılır. “Yüksek basınçlı” operasyon kategorisiyle genelde sıradan düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) elde ediliyorken “düşük basınçlı” operasyon kategorisiyle yüksek yoğunluklu (HDPE) ve doğrusal düşük yoğunluklu (LLDPE) polietilen elde edilir.

Geri dönüşüm

Geri dönüştürülmüş polietilen, bertaraf edilen plastiğin alınması ve yeniden öğütülerek kullanılabilir reçine üretilmesi sonucunda elde edilir. Daha sonra işlenmemiş polietilen ile harmanlanabilir, ekstrüde edilerek film elde edilebilir ve dönüştürülerek torba ve tübaj üretiminde kullanılabilir. Geri dönüştürülmüş polietilen, işlenmemiş polietilen kadar berrak değildir.

Kullanım Alanları

Polietilenin geniş bir kullanım alanı vardır. Kap, mutfak eşyası, plastik kutu, plastik tüp, boru, oyuncak kaplama, kabloların yalıtkan katmanları, ambalaj filmi imalatında sıklıkla kullanılan PE, işlevselliği kadar, düşük maliyetiyle de tercih edilebilir. Ayrıca, süpermarket çanta, poşet ve torbalarının yapımında , plastik şişe yapımında geniş kullanım alanı bulur.

polietilen

Alçak Yoğunluklu Polietilen (LDPE)

LDPE’nin yoğunluğu 0.910 – 0.930 g/cm3 arasında değişir, polimer zincirlerinde bulunan fazla uzun dallanmalar nedeniyle amorf yapıdadır, esnektir , kopmaya karşı çok dirençlidir ve kimyasal maddelerden etkilenmez. Maksimum kullanılabilir sıcaklığı 80°C’dir. Erime sıcaklığı 120 °C’dir. Esnek ve buruşmaz özelliğe sahip bir plastiktir.

LDPE talebi en fazla olan polimerlerden biridir, ekonomiktir , film şişe, valiz, dondurulmuş yiyecek paketleri, oyuncaklar vs. gibi pek çok plastik ürünün elde edilmesinde kullanılır.

Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE)

HDPE’nin yoğunluğu 0.940 – 0.970 g/cm3 arasında değişir, molekül morfolojisi LDPE’den farklıdır; uzun karbon zincirleri üzerinde dallanmalar yok denecek kadar azdır. Dolayısıyla kristalin ( veya yarı-kristalin ) bir polimerdir. Suya ve kimyasal maddelere direnci iyidir. Işık ve açık hava koşullarına LDPE’de olduğu gibi dayanıklı değildir. Özel dolgularla bu direnç artırılabilir. Mekanik özellikler çok iyi olup, özellikle darbe ve çekme dayanımları yüksektir. Bazı dolgu maddeleriyle de özellikler daha da iyileştirilir. Normalde çekme dayanımı 225-350 kgf/cm2 civarındadır. Sıcaklık dayanımı 100 °C’nin üzerindedir.

Enjeksiyon, ekstrüzyon, toz kaplama, film çekme, döner kalıplama, gibi birçok biçimlendirme yöntemine uygun bir malzemedir. Enjeksiyon kalıp sıcaklığının 50-70 °C’de tutulması cihazdan çıkan ürün kalitesini yükseltir. HDPE elektriksel uygulamalara da çok elverişlidir.